O rýži
Rýže je prastará potravina a náležela k základním prvkům stravy v některých částech světa již před 10 000 lety. Dnes má rýži jako hlavní potravinu více než ¼ světové populace. Spotřeba rýže dlouhodobě roste i v ČR a za posledních 15 let vzrostla spotřeba rýže na hlavu v ČR o více než 1/3.
Rýže je vhodná jako příloha ke všem druhům masa, hodí se pro vegetariánské a veganské pokrmy a lze z ní vyrábět i saláty a dezerty. V posledních letech roste obliba speciálních druhů rýže. Především černá rýže začíná dominovat pro své mimořádné nutriční vlastnosti, snadnou stravitelnost a jemnou chuť. Postupně tak černá rýže začíná v regionu Jihovýchodní Asie nahrazovat hnědou a červenou rýži. Námi dovážená jasmínová a černá rýže je z Thajska, které se léta pyšní nejlepší kvalitou rýže v celé Jihovýchodní Asii.